Kupuj w Peru

Kawa Organiczna

Kawa organiczna to ziarna kawy pozyskiwane z upraw prowadzonych bez użycia pestycydów czy nawozów, przy zastosowaniu wyłącznie naturalnych metod. Ogólnie można powiedzieć, że ziarna kawy organicznej uzyskuje się w sposób jak najbardziej ekologiczny czyli korzystny dla środowiska. Dodatkowym i bardzo istotnym atutem takiego produktu jest to, że spożywanie tego rodzaju kawy nie naraża organizmu na działanie insektycydów i pestycydów jakże powszechnych w nowoczesnym rolnictwie. Kawa pozbawiona zanieczyszczeń wynikających ze stosowania środków chemicznych posiada o wiele większe walory smakowe oraz aromatyczne.

Kawa ekologiczna jest droższa od zwykłej kawy ze wględu na wyższe - niż tradycyjny system rolny - koszty pozyskiwania ziaren. Uprawa kawy organicznej jest regulowana przez międzynarodowe standardy produkcji i uprzemysłowienia oraz monitorowana w ramach systemu certyfikacji, który gwarantuje uzyskanie wysokiej jakości kawy bez ingerencji środków chemicznych oraz przyczynia się do ochrony środowiska.

Wśród czołowych producentów kawy organicznej na Świecie są Peru (największy obecnie producent kawy organicznej) oraz Meksyk, Brazylia i Boliwia.


2011 PeruPol © All Right Reserved - Peru - Lima, tel: (00511) 980 322799, 984 211598